Warmtepompen

Meer comfort met minder energie

Wat is een warmtepomp?

De laatste jaren is de interesse is de populariteit van warmtepompen enorm toegenomen, maar wat is een warmtepomp nu juist? Je kan deze omschrijven als volgt: "Een warmtepomp is een apparaat dat warmte verplaatst door middel van arbeid."

Met een warmtepomp kan je je woning of sanitair water verwarmen. Warmtepompen halen tot 80% van hun energie gratis uit de omgeving en zijn daarom een van de meest milieuvriendelijke verwarmingsmogelijkheden voor je woning of kantoor.

Heb je nog vragen of wil je graag een afspraak maken?

Uitgelegd: de werking van een warmtepomp

Bekijk het filmpje

Soorten warmtepompen

We bieden voor iedereen een oplossing op maat.

  •    Lucht/lucht    
  •    Lucht/water    
  •    Bodem/water    
  •    Water/water    
  •    Hybride    
   Lucht/lucht    

Lucht/lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp is een type dat warmte onttrekt aan de buitenlucht om het huis te verwarmen. Het ziet eruit als een soort airconditioningsysteem.

De warmte wordt onttrokken aan de buitenlucht en overgedragen aan het koelmiddel. Het binnenste gedeelte onttrekt vervolgens de warmte aan het koudemiddel en geeft deze direct door aan de binnenlucht. Deze warme lucht wordt dan gebruikt om de ruimte te verwarmen. De ruimtes worden niet via radiatoren verwarmd, maar bijvoorbeeld via plafond- en wandunits.

Dit type kan vaak ook worden gebruikt als airconditioning voor koeling. Daarom wordt de lucht/lucht warmtepomp vaak gebruikt in 'warme' landen. In Nederland wordt dit type bijvoorbeeld gebruikt in hotels. Daar hoeven kamers niet constant verwarmd te worden, alleen als ze gebruikt worden. Dit type lijkt het meest op de bekende koelkast, die in feite een (kleine) warmtepomp is.

   Lucht/water    

Lucht/water warmtepomp

De lucht/water-warmtepomp onttrekt ook de energie aan de lucht. De warmte wordt onttrokken aan de omgevingslucht, de buitenlucht of de ventilatielucht en overgedragen aan het koudemiddel.In het binnenste gedeelte wordt de warmte uit het koudemiddel overgedragen aan het thuisbezorgsysteem en/of aan het sanitair warmwatersysteem.Het afleversysteem is vaak (bestaande) radiatoren of vloerverwarming.

Net als bij lucht-lucht warmtepompen kunnen lucht-water warmtepompen ook in de winter energie aan de lucht onttrekken. Dit type kan zowel buitenlucht als ventilatielucht gebruiken.

   Bodem/water    

Bodem/water warmtepomp

De warmtebron in dit type is een leidingsysteem in de grond en wordt daarom ook wel grondgebonden warmtepomp genoemd. Dit kan horizontaal in de ondiepe ondergrond, maar meestal wordt een verticale bron gebruikt. Dit type bron wordt een gesloten bron of gesloten lus genoemd.

Een vloeistof met antivries (glycol/brine) of leidingwater (gedemineraliseerd) loopt door dit systeem en onttrekt warmte aan de grond. Deze laagwaardige warmte wordt omgezet in warmte met een hogere temperatuur, die het huis en het leidingwater verwarmt.

Voor nieuwe woningen wordt dit type techniek veel toegepast, maar het is ook mogelijk voor bestaande woningen als er een tuin is. Het voordeel van dit type warmtepomp is dat u de woning vrijwel gratis kunt koelen.

   Water/water    

Water/water warmtepomp

Dit type onttrekt energie aan het grondwater. Er worden twee putten geboord, waaruit het grondwater wordt opgepompt. Uit deze putten wordt warmte onttrokken en het afgekoelde grondwater wordt weer in de grond gepompt. De energie wordt gebruikt om het huis en het leidingwater te verwarmen. Een groot deel van de installatie bevindt zich dus ondergronds.Dit type bron wordt een open bron genoemd en wordt ook wel warmte- en koudeopslag (WKO) genoemd. Om de bodem niet te verstoren, moet de warmte- en koudevraag in evenwicht zijn. Daarom is koeling in de zomer bijvoorbeeld nodig om de bron op te laden.

Omdat het boren naar een grondwaterlaag een relatief dure aangelegenheid is, wordt deze techniek alleen uitgevoerd met een grote capaciteit en wordt deze normaal gesproken gebruikt voor meerdere woningen of een groter nutsgebouw.

   Hybride    

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp of hybride boiler is een combinatie van een hogerendementsketel en een warmtepomp. In de meeste gevallen wordt een luchtwarmtepomp gebruikt in de hybride variant, omdat deze eenvoudig te gebruiken is.

In landen met een fijnmazige gasinfrastructuur, zoals België, is de hybride variant een interessante optie om het gasverbruik te verminderen. Het grootste deel van het jaar wordt de warmtepomp, die de lucht (ventilatie of buitenlucht) als warmtebron gebruikt, gebruikt om de woning te verwarmen. De hogerendementsketel wordt alleen gebruikt voor de productie van sanitair warm water en het verwarmen van de woning tijdens extreem koude dagen. In sommige gevallen voorziet dit type ook in een deel van de behoefte aan sanitair warm water.

Milieuvriendelijke oplossing

De dag van vandaag is het bijna vanzelfsprekend dat iedereen zijn steentje bijdraagt op gebied van milieuvriendelijkheid.

Kies je voor een warmtepomp dan kies je onmiddelllijk voor een milieuvriendelijke oplossing. Een warmtepomp haalt, in tegenstelling tot verwarmingsketels, de nodige energie en warmte uit de omgeving, waardoor er geen CO2 uitstoot zal plaatsvinden.

Daarboven zal een warmtepomp enkel gebruik maken van elektriciteit om warmte samen te drukken en te verplaatsen, waardoor je minder zal verbruiken en dus minder zal betalen op je energiefactuur.

FEEDBACK VAN ONZE

Klanten

"Een goede zelfstandige leer je kennen door hoe hij problemen oplost en meedenkt. De airco moest relatief hoog geplaatst worden met bepaalde beperkingen. Echter was dit geen probleem. Vriendelijk contact, correcte prijs en goede afwerking."

Roeland Kindt

Linter

"Airco geïnstalleerd bij mij thuis, prima gedaan, proper en professioneel. Ze weten waar ze mee bezig zijn. Gebruik van heel goede materialen voor de installatie. Zeker aan te raden."

Francine Vanherck

Montenaken

"Perfect werk geleverd ! Bedankt Maarten"

Wim Verboven

Lubbeek

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen of wil je graag een gratis offerte laten maken door 1 van onze specialisten? Je kan ons bereiken via onderstaande gegevens of via het contactformulier.

Pelsstraat 57, 3350 Linter
Maandag - vrijdag van 09:00 - 17:00
BTW BE0662492578